Marc Chagall

Circus 1950 Marc Chagall

Marc Chagall is geboren op 6 juli 1887 (= 24 juni 1887, volgens de Juliaanse kalender), in Vitebsk, in Belarus. Het tijdstip op de dag is onbekend.

In de jaren 80 van de 19de eeuw veranderde er veel in de kunst. Het Realisme was al verdrongen door het Impressionisme. Het Pointillisme werd daarin een veel gebruikte techniek. In de jaren 80 onstond een groep schilders rondom Paul Gauguin, in Pont Aven, in Bretagne. Daaruit vormde zich een groep de “Nabis” (= profeten) die een heel andere vorm van kunst wilden. Maar de belangrijkste kunststroming moest nog ontstaan, het Symbolisme.

Chagal behoorde tot een generatie kunstschilders die vanaf 1924 bekend zouden worden onder de naam Surrealisten. Ze werden allemaal geboren tussen 1885 en 1905. In die periode liepen Neptunus en Pluto langdurig conjunct. Deze groep schilders bracht de verbeelding (= Neptunus) aan de macht (= Pluto).

Als er één schilder was die een rijke verbeelding had, dan was het Chagall wel.

Jeugd

Marc Chagall groeide op in een Joodse gemeenschap. Hij verbleef veel bij zijn grootvader. Toen Chagall op school een andere leerling zag tekenen, wilde hij dat ook kunnen. Chagall wilde kunstenaar worden.

Sint Petersburg – Parijs – Berlijn

Via omwegen kwam hij uiteindelijk in Sint Petersburg, en kreeg les op de kunstacademie. Hij werd opgemerkt door Léon Bakst en kreeg les van hem. De contacten met Léon Bakst maakten dat Chagall in 1910 naar Parijs ging. Hier kwam hij in aanraking met de nieuwste stromingen in de kunst en met vele kunstenaars, als Picasso, …

In Parijs had Chagall zijn eerste tentoonstellingen. In 1914 ging Chagall naar Berlijn, waar Herwart Walden een tentoonstelling van zijn werk organiseerde. Chagall reisde daarop door naar zijn geboorteland Rusland.

Russische Revolutie

De oorlog maakte het Chagall onmogelijk om terug te keren naar Parijs.